Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Brouwerijen & stekerijen

Het brouwen van lambiek verschilt van het brouwen van andere bieren door het gebruik  van wilde, gemengde gisten. Hoewel de ingrediënten van lambiek (water, gemoute gerst, tarwe en overjaarse hop) dezelfde als die van de meeste andere bieren, is lambiek brouwen geen kwestie van een recept kopiëren. De omgeving moespeelt een essentiële rol. Lambiekbrouwers dienen in tegenstelling tot andere brouwers zelf geen gist toe aan hun brouwsel. Ze laten het wort tijdens een koude winternacht spontaan 'enten' door micro-organismen die in de lucht van de Zennevallei en het Pajottenland zitten.

Die spontane inoculatie heb je niet in de hand. Een aantal factoren moet gewoon meezitten. Temperatuur is de belangrijkste. De temperatuur beïnvloedt immers de verhouding waarin de vele tientallen gist- en bacteriesoorten in het afkoelende brouwsel duiken. Koude nachten tussen 0 en 10°C zijn noodzakelijk. Daarom kan het bier enkel 's winters gebrouwen worden. Als het te warm is, zijn o.a. melkzuurbacteriën te actief of duiken ongewenste bacteriën in het bad, waardoor de goede gisten niet meer hun werk naar behoren kunnen doen. Het resultaat is ofwel een haast ondrinkbare vloeistof ofwel iets wat je bier kan noemen, maar waarvan de smaak sterk afwijkt van lambiek. Omdat die spontane vergisting - de naam zegt het al - eigenlijk vanzelf begint, is het proces oncontroleerbaar. De natuur regeert. De uitkomst is niet te voorspellen en dat geeft per cuvée ook heel mooie resultaten. 

Geuze wordt niet gebrouwen maar 'gestoken'. Dat slaat op het versnijden (of mengen) van jonge (drie maanden) en (een tot drie jaar) oude lambiek. Vandaar ook de naam bier- of geuzesteker. De jonge en oude lambiek zijn vaak afkomstig uit verschillende brouwerijen, en hierdoor kan de geuzesteker zijn eigen accent meegeven aan door hem gestoken geuze. Nadat het bier versneden is gist het - dankzij de suikers in de jonge lambiek - nog een tot twee jaar verder op fles. Het eindresultaat is geuze die gemakkelijk 20 jaar en langer houdbaar blijft.

Ook kriek en andere fruitbieren worden op basis van lambiek gemaakt.

 

<p>Brouwerij Boon</p>
Brouwerij Boon
<p>Lambiek Fabriek</p>
Brouwerij Lambiek Fabriek
<p>Geuzestekerij De Cam</p>
Geuzestekerij De Cam
<p>Brouwerij Den Herberg</p>
Brouwerij Den Herberg
<p>De Koninck</p>
De Koninck
<p>De Troch</p>
Brouwerij De Troch
<p>Brouwerij 3 Fonteinen</p>
Brouwerij 3 Fonteinen
<p>Brouwerij Girardin</p>
Brouwerij Girardin
<p>Geuzestekerij Hanssens</p>
Geuzestekerij Hanssens
<p>HORAL</p>
HORAL
<p>Brouwerij Lindemans</p>
Brouwerij Lindemans
<p>Moriau</p>
Moriau
Brouwerij Mort Subite
<p>Brouwerij Oud Beersel</p>
Brouwerij Oud Beersel
<p>Bierstekerij OWA</p>
Bierstekerij OWA
<p>Gueuzerie Tilquin</p>
Gueuzerie Tilquin
<p>Brouwerij Timmermans</p>
Brouwerij Timmermans

Lambiek • Oude Geuze • Oude Kriek • Framboos • Faro
© 2007-2020 | Het Huis van de Geuze

Comments