Brouwerij Lindemans, Vlezenbeek

In 1822 baatte de familie Lindemans reeds een boerderij-brouwerij uit in Vlezenbeek, het ‘Hof ter Kwade Wegen’ genaamd. Nochtans gaat de geschiedenis van de brouwerij veel verder terug in de tijd. Reeds in 1655 werd dit Hof ter Kwade Wegen uitgebaat als boerderij–brouwerij door Jan van Overstraeten. De familie Lindemans doet haar intrede op dat hof wanneer Frans Lindemans er in 1822 introuwt en de zaak van zijn schoonvader overneemt.

Vanaf het begin van de twintigste eeuw begreep de familie Lindemans dat hun toekomst zich meer in de brouwerijsector dan in de boerenstiel situeerde. Langzaam maar zeker werd dan ook begonnen met de afbouw van de landbouwactiviteiten. Aan de boerenstiel kwam tenslotte een plots einde toen Emile Lindemans (de grootvader van de huidige zaakvoerders) op jonge leeftijd stierf waardoor zijn twee zonen René en Nestor samen met hun moeder Alice de Voghel de zaak moesten verder zetten.

Geuze en kriek waren in die jaren 1950 slechts een nicheproduct. Er werd hoofdzakelijk wort en lambiek verkocht, vooral aan particulieren en cafés. Deze laatsten lieten het wort dan zelf uitgisten en verwerkten de aldus bekomen lambiek tot geuze, faro en kriek. Later kwamen daar als klanten nog de geuzestekerijen bij.

Om aan dat lambiektekort het hoofd te kunnen bieden werd in 1988 een brouwinstallatie aangekocht in Duitsland, die in een nieuwbouw naast de oude brouwerij geïnstalleerd werd. Deze installatie is goed voor 180 hl per brouwsel, bijna driemaal zoveel als in de oude installatie. De oude brouwzaal, die dateert van 1909, is nog steeds intact.

Bij brouwerij Lindemans wordt niet alleen creatief omgesprongen met lambiek, ook op het vlak van productietechnieken wordt er innovatief geïnvesteerd. Zo werd de lambiek tot het begin van het jaar 1980 vergist in houten tonnen – op een bepaald moment beschikte de brouwerij over circa 1.200 pijpen van elk om en bij de 600 liter in een niet vorstvrij tonnenmagazijn, met grote verliezen en kapotte tonnen als gevolg. Er werd daarom overgeschakeld op roestvrij stalen tanks, waaraan houtkrullen toegevoegd werden, een uit de Franse wijnwereld overgenomen techniek om toch hout in de productie te kunnen gebruiken.

Langzaam maar zeker werd overgeschakeld op uitsluitend metalen tanks. Maar door de afspraken die er gemaakt werden met HORAL en om in orde te zijn met de Europese wetgeving, beschikt Lindemans sedert 2005 opnieuw over hout, tien foeders van elk 10.000 liter, vervaardigd in eik door de Tonellerie Vicard uit Cognac. Aldus werd de oude traditie in deze moderne brouwerij hersteld.

Pin It on Pinterest

Delen