Brouwerij Boon

<p>Geuze Boon</p>

In 1977 vond Frank Boon een bank die hem het geld wou lenen voor de aankoop van de laatste Lembeekse geuzestekerij. Die was eigendom van René De Vits, die zelf geen opvolgers had.

In 1978 was de overname een feit. Naast een gebouw, bedekt onder stoflagen en spinnenwebben, leverde de overname Frank ook een klein arsenaal aan eiken vaten op. Om de productie rendabel te maken, werd de capaciteit vergroot. Frank kocht betere machines voor de bottelarij en plaatste ijzeren haakjes bovenop de kurken van de flessen om openspringende flessen te vermijden.

De geuzestekerij werd echter vrij snel te klein. Frank wou een brouwzaal bouwen, maar op de oorspronkelijke site was geen plaats. Er werd een nieuwe locatie gevonden, nabij het centrum van Lembeek. De bouw nam twee jaar in beslag. Het was een traditionele, tweedehandse brouwzaal. In oktober 1990 werd het eerste lambiekbrouwsel gemaakt. Zo was er eindelijk terug een lambiekbrouwerij in Lembeek.

Sinds 1992 bestaat alle Geuze Boon voor 100% uit eigen gebrouwen lambiek. Daarnaast levert brouwerij Boon ook wort aan een aantal geuzestekers in de streek.

Het vatenpark bestond in 1999 voornamelijk uit pijpen (600 liter) en een 200-tal Brusselse vaten (250 liter). Er waren slechts 17 foeders in dienst sinds 1986. Om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag was meer opslagcapaciteit nodig. In 2000 werd een tweede foedermagazijn in dienst genomen waar 19 grote foeders met een inhoud van 6500 liter tot 8000 liter geplaatst werden. In het bestaande magazijn werden de oude Brusselse tonnen vervangen door nog bijkomende foeders.

In 2011 werd een derde foedermagazijn gebouwd waardoor het totale aantal foeders in de brouwerij op 130 kwam. De grootste foeder heeft op dat ogenblik een capaciteit van 12.500 liter. 

Franks oudste zoon, Jos, werkt sinds 2012 mee in de brouwerij. Hij studeerde af aan de KULeuven als bio-ingenieur gespecialiseerd in brouwerij en mouterij.

In april 2013 werd de nieuwe brouwzaal geopend. Hiermee vermenigvuldigde de brouwcapaciteit met een factor 3. De nieuwe brouwzaal is volledig geautomatiseerd, verbruikt 70% minder energie dan de oude brouwzaal en werd speciaal ontworpen om lambiek op de traditionele wijze te brouwen. De brouwmethode bleef met andere woorden ongewijzigd.

De jaarproductie steeg van 45.000 liter in 1990 tot 2.100.000 liter in 2016. Met meer dan 2,5 miljoen liter beschikt brouwerij Boon op dit ogenblik over ’s werelds grootste lambiekvoorraad op eiken vaten.

In maart 2017 stapte ook Jos' jongere broer Karel in het familiebedrijf.

Intussen zijn de werken van start gegaan voor een vierde foedermagazijn aan de overkant van de Zenne.

Lambiek • Oude Geuze • Oude Kriek • Framboise • Faro
© 2007-2019 • Het Huis van de Geuze