Beschrijving
Deze Oude Geuze heeft een jaar lang op 20 meter diepte gerust in de Adriatische Zee, voor de kust van de Kroatische stad Poreč in Istrië. Het idee komt van Ulika, dat al langer experimenteert met het laten rijpen van Malvasija-wijnen onder water. Geïnspireerd door deze Kroatische traditie besloten café-uitbater Jef Koolen en brouwer Koen Christiaens het concept naar het Pajottenland te brengen. In 2024 lieten ze enkele honderden flessen Oude Geuze afzinken naar de zeebodem. De flessen werden tijdens hun verblijf onder water letterlijk deel van het zeeleven: schelpdieren en zeewieren hechten zich vast, waardoor elke fles een uniek uitzicht kreeg, Een klassiek etiket was onmogelijk, dus koos Sako voor een eenvoudig halskaartje.
Deze Oude Geuze is een blend van jonge lambiek van een jaar met oude lambiek van twee à drie jaar. Door het mengen van jonge en oude lambiek ondergaat het bier een nieuwe gisting op fles, die minimum 6 maanden duurt.