Brouwerij Boerenerf, Huizingen

Vóór 1875 werd op de heuvelflank aan de Sollenberg in Huizingen brouwerij Cammaert opgericht. De kadastrale gegevens van 1862 vermelden een nieuw huis met boomgaard, die eigendom waren van landbouwer Joannes Cammaert. Waarschijnlijk brouwden hij en zijn vrouw Barbara Lievens er reeds bier als winteractiviteit. Het achterin gelegen pand uit 1864 is vermoedelijk die eerste brouwerij. Door vererving werd het goed in 1875 eigendom van herbergier Carolus Mertens-Cammaert. Hij bouwde in 1876 het eerste biermagazijn in de straat. In 1889 trok Joannes-Baptista Wynants-Cammaert een nieuwe woning op. In 1895 bouwde hij de oude woning om tot brouwerij.

Zijn dochter Anna Maria Cammaert huwde met Martinus Josephus Eylenbosch die de landbouw- en brouwactiviteiten voortzette onder de naam ‘Eylenbosch’. Na zijn overlijden in 1922 namen zijn zonen Jan-Baptist en Georges de brouwerij over en zijn zoon Victor de boerderij.

Jan-Baptist stierf in 1948. Hij werd opgevolgd door zijn twee zonen. De brouwactiviteiten werden stopgezet in 1965. De brouwerij ging verder als drankenhandel. Uiteindelijk werden de leegstaande gebouwen verkocht en omgebouwd naar loften door architect S. Winderickx in 2006-2008.

De boerderij (Sollenberg 3) bestaat nog steeds. Het woongedeelte aan de straat dateert zeker van voor 1830. Vanaf de 19de eeuw werd de hoeve stelselmatig uitgebreid met onder andere het karrenhuis van 1871. De hoeve was de hele 19de eeuw in bezit van de familie Cammaert. Veerle Samyn en Paul Eylenbosch beslisten in 2000 om over te stappen naar biolandbouw.

Het is in deze hoeve dat er 60 jaar nadat de laatste lambiek werd gebrouwen op de Sollenberg, er opnieuw lambiek ligt te rijpen. In 2021 presenteerde Senne, de zoon van Paul en Veerle, zijn eerste Oude Kriek. een jaar later volgde zijn eerste Oude Geuze.

Pin It on Pinterest

Delen