Oud Beersel, Beersel

Geuzestekerij Oud Beersel werd gesticht in 1882 door Henri Vandervelden, die als seizoenarbeider werkte in brouwerij De Kroon te Ukkel.

Egidius, de oudste zoon van Henri, verbouwde in 1922 de boerderij van zijn schoonouders en richtte er zijn geuzestekerij in. Pas kort voor de Tweede Wereldoorlog begon Egidius zelf lambiek te brouwen in een installatie die hij met tweedehands onderdelen in elkaar knutselde. Wanneer kort daarna de oorlog uitbrak, verbood de Duitse bezetter het gebruik van tarwe, een onmisbare grondstof voor lambiek. De brouwer maakte dan maar gebruik van gemalen en geëeste suikerbieten en, zoals later bleek, in het geniep een beetje tarwe.

In 1934 had Egidius reeds verbouwingswerken laten uitvoeren en verbouwde de boerderij en het karhuis om tot café “Het Bierhuis” waarin hij een Mortierorgel plaatste. Dit café werd tot 1988 uitgebaat door één van zijn dochters, Marie-Thérèse.

Zoon Henri studeerde af als brouwingenieur aan het I.N.I.F. (Institut National des Industries de Fermentation) en nam de brouwerij-stekerij over in 1953 wanneer zijn vader op jonge leeftijd sterft. Henri breidde de brouwcapaciteit uit tot 50hl en kiest de naam Oud Beersel voor de brouwerij.

In 1991 volgde zijn neef Danny Draps, zoon van Marie-Thérèse, Henri op wanneer deze de pensioenleeftijd bereikt.

Maar de brouwerij draaide op een laag pitje. De brouw- en afvulinstallatie waren sterk verouderd en er was al jaren niet geïnvesteerd. Eind 2002 besliste Danny om de brouwerij stop te zetten.

Wanneer Gert Christiaens en zijn vriend Roland De Bus vernamen dat de brouwerij stopte, besloten ze deze te redden. Ze richtten een vennootschap op om Oud Beersel over te nemen en volgden vanaf 2003 een cursus brouwerij-mouterij te Gent. In maart 2007, na bijna vijf jaar afwezigheid, kwamen “Oude Geuze Oud Beersel” en “Oude Kriek Oud Beersel” terug op de markt.

In april 2007 stapte Roland uit de vennootschap omdat de activiteiten niet meer te combineren waren met zijn fulltime job. Sindsdien wordt het bedrijf geleid door Gert Christiaens.

Het wort (lambiek) wordt gebrouwen bij brouwerij Boon volgens het recept van Henri Vandervelden. De lambiek wordt gestockeerd in zowel vaten, pijpen als foeders in het oorspronkelijke brouwerijgebouw van Oud Beersel.

>> PRODUCTEN OUD BEERSEL

Pin It on Pinterest

Delen