3 Fonteinen, Beersel

In 1883 werd de herberg-geuzestekerij te Beersel gebouwd door Jacobus Vanderlinden. Zoon Jan-Baptist zette de zaak van zijn ouders voort. Jan-Baptist mengde zich vanaf 1947 in de gemeentepolitiek en was tussen 1953 en 1958 burgemeester van Beersel. In juli 1953 stopte hij met zijn zaak en zocht, bij gebrek aan een opvolger, een overnemer voor de zaak. Gaston De Belder en zijn vrouw Raymonde Dedoncker die zich net in Beersel gevestigd hadden, besloten de zaak voort te zetten.

De zaken gingen zo goed dat na 10 jaar uitbreiding noodzakelijk was en de zaak verhuisde naar het Herman Teirlinckplein. Het café werd ook restaurant. Voor de productie van geuze maakte De Belder gebruik van lambiek van Boon, Girardin en Lindemans.

In 1982 liet Gaston de zaak over aan zijn twee zonen Armand en Guido. In 1998 werd een brouwerij met een capaciteit van 10 hectoliter geïnstalleerd. In 1999 brouwde 3 Fonteinen voor het eerst zelf lambiek. Deze lambiek werd gemengd met de aangekochte lambiek van de andere brouwerijen. Vanaf 2002 kwam er een opsplitsing tussen het café-restaurant, voortgezet door Guido, en de brouwerij-geuzestekerij, gerund door Armand.

Door een defecte thermostaat in het pakhuis, werd in de nacht van 15 op 16 mei 2009 bijna de hele voorraad geuze vernietigd. 5000 flessen sprongen kapot en circa 80.000 flessen geuze waren ondrinkbaar geworden. Deze flessen werden leeggegoten en de inhoud naar Distillerie de Biercé gebracht waar er Armand’s Spirit van gestookt werd. In dezelfde periode verliep het huurcontract van de brouwerijinstallatie en werd deze verkocht. Wegens deze financiële tegenvaller kon de geplande aankoop van een nieuwe brouwerij niet meteen doorgaan. Pas in het voorjaar van 2012 werd een nieuwe brouwinstallatie geplaatst. Die werd in oktober 2012 in gebruik genomen.

Nadat Michaël Blancquaert Armand al had vervoegd, kwamen daar in 2015 Werner Van Obberghen en een stille vennoot bij. Kort daarop werd een nieuw pakhuis in Lot aangekocht. Alle activiteiten – tonnenruimte, botteling, verkoop, degustatieruimte – werden er gecentraliseerd, maar het brouwen gebeurt nog steeds in het centrum van Beersel, op een steenworp van Lot.

Op de huidige site blijft het plan bestaan om de vatenruimte verder uit te breiden met een logistieke hal, een nieuwe lambik-O-droom, een brouwerijgebouw, een groot park met Schaarbeekse kriekelaars en een publieke hal voor evenementen. De oppervlakte zal verdubbelen naar 12.000 vierkante meter, met mogelijkheden voor nog meer oude lambik, een diverser areaal van vaten en het nog langer laten rijpen van flessen geuze.

De droom blijft ook om op twee plaatsen te kunnen brouwen. 3 Fonteinen doet dat heel bewust want door zowel in Beersel als in Lot te gaan brouwen zal er een verschil geproefd kunnen worden. Het scheelt namelijk gemiddeld 2 graden tussen beide locaties tijdens de winternachten.

Pin It on Pinterest

Delen