Brouwerij Boon, Lembeek

Frank Boon begon op 21-jarige leeftijd als geuzesteker. Zijn geuzestekerij groeide snel en in 1977 vond hij een bank die hem het geld wou lenen voor de aankoop van de geuzestekerij van René De Vits. René was vrijgezel en had geen opvolgers. In 1978 was de overname een feit. Naast een gebouw bedekt onder stoflagen en spinnenwebben beschikte Frank ook over een klein arsenaal aan eiken vaten. Om de productie rendabel te maken werd de capaciteit vergroot. Frank kocht betere machines voor de bottelarij en plaatste ijzeren haakjes bovenop de kurken van de flessen om openspringende flessen te vermijden.

Al gauw werd de geuzestekerij echter te klein. Voor de bouw van een brouwzaal was geen plaats. Er werd in Lembeek een nieuwe locatie gevonden. De bouw van de brouwzaal nam twee jaar in beslag. Het was een traditionele, tweedehandse brouwinstallatie. In oktober 1990 werd het eerste lambiekbrouwsel gemaakt. Er was eindelijk opnieuw een lambiekbrouwerij in Lembeek.

Lees hieronder verder…

Vanaf ’92 bestond alle Geuze Boon voor 100% uit eigen gebrouwen lambiek. Een aantal geuzestekers werden eveneens klant. Zij kochten al snel meer dan de helft van hun lambiekwort bij brouwerij Boon.

In 1999 bestond het vatenpark voornamelijk uit een aantal pijpen van 600 liter, een 200-tal oude Brusselse vaten van 250 liter en 17 foeders. Om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag was meer voorraadcapaciteit nodig. In 2000 werd een tweede foedermagazijn in dienst genomen waar 19 grote foeders met een inhoud van 6500 tot 8000 liter geplaatst werden. In het bestaande magazijn werden ook de oude Brusselse tonnen vervangen door foeders.

In 2011 werd een derde foedermagazijn in dienst genomen waardoor het totale aantal foeders in de brouwerij op 130 kwam. De grootste foeder in de brouwerij heeft dan een capaciteit van 12.500 liter. De brouwerij beschikte toen over een voorraad van bijna 1 miljoen liter lambiek.

Sinds 2012 werkt ook Franks oudste zoon Jos, die aan de KU Leuven afstudeerde als bio-ingenieur, mee in de brouwerij.

De brouwzaal die Frank Boon in 1990 in dienst had genomen, draaide in 2012 op volle toeren. Er werd meer lambiek verkocht dan gebrouwen kon worden, dit was uiteraard onhoudbaar. Daarom werd in april 2013 een nieuwe brouwzaal geopend. De brouwcapaciteit verdrievoudigde. De nieuwe brouwinstallatie werkt volledig automatisch en verbruikt 70% minder energie dan de oude brouwzaal. De brouwmethode zelf bleef ongewijzigd.

In maart 2017 stapte ook Jos’ broer Karel in het familiebedrijf.

De jaarproductie steeg van 45.000 liter in 1990 tot 2.100.000 liter in 2016. Met een lambiekvoorraad van meer dan 2,5 miljoen liter beschikt brouwerij Boon op dit ogenblik over ’s werelds grootste lambiekvoorraad op eiken vaten. In 2019 werd van start gegaan met de bouw van een vierde foedermagazijn op de rechteroever van de Zenne.

Pin It on Pinterest

Delen