Serveertips

Wat is de ideale serveertemperatuur?

Net zoals andere ambachtelijke bieren, drink je Oude Geuze en Oude Kriek best op keldertemperatuur, dit wil zeggen tussen 8 en 13°C. Laat de flessen zeker niet gedurende lange tijd in een gewone koelkast staan. De temperatuur daar is doorgaans amper 4°C. Het bier is dan te koud waardoor de smaakbeleving voor een groot deel verloren gaat.

 

In welk glas schenk je lambiekbieren?

Lambiek, Oude Geuze en Oude Kriek kan je zowel in een traditioneel geuzeglas als een sierlijk wijnglas serveren. Een tulpvormig wijnglas is ideaal bij degustaties en foodpairing-toepassingen.

 

Hoe schenk je een Oude Geuze?

Wanneer de fles Oude Geuze liggend bewaard werd, hou ze dan tijdens het naar boven brengen uit de kelder horizontaal. Op die manier verstoor je de gistdroesempluim niet die zich gevormd heeft in de fles. Gebruik eventueel een geuzemandje om de fles in te plaatsen.

Zorg dat droge glazen klaarstaan en ontkurk de fles voorzichtig. Laat de fles niet knallen want dan wordt de gistpluim verstoord.

Neem het glas ter hand in een hoek van 45° en maak met je pols een kwartslag. Bevochtig daarna de binnenkant van het glas met wat geuze terwijl je het glas langzaam draait. Op die manier ‘was’ je het glas met geuze, waardoor je je een mooie pareling krijgt en grootte van de schuimkraag ook makkelijker onder controle houdt.

Hou de fles tijdens het uitschenken zoveel mogelijk horizontaal en laat het laatste beetje geuze in de fles. Op die manier blijft de gistdroesem grotendeels in de fles.

Pin It on Pinterest

Delen